Doorgaan naar hoofdcontent

To be online or offline

Afgelopen woensdag kreeg ik een boek te leen van een vriendin. Nu twee dagen later heb ik het verslonden. 'Een jaar offline' door Bram van Montfoort. Het boek stamt uit 2013 (want dat kan snel gaan in de online wereld), maar is nog heel actueel. Een student journalistiek besluit een jaar lang offline te gaan: geen internet en geen mobiele telefoon. Radicaal en met duidelijke regels. Zelf geen gebruik maken van internet en mobiel en ook niet anderen opdracht geven het voor je te gebruiken. Ik vond het super interessant om over zijn project te lezen. Vooral omdat ik me erg herken in zijn dilemma's en misschien ook internetverslaving.Het gekke is, dat het helemaal niet zo raar is om offline te leven. Er zijn nog genoeg Nederlanders die niet eens over een computer beschikken, laat staan over internet. Zelfs 2,5 miljoen mensen zijn laaggeletterd en kunnen daardoor vaak moeilijk met computers overweg en 250.000 mensen zijn analfabeet (bron).
Maar goed, ik behoor natuurlijk niet tot deze doelgroep en ik ben nog (net) van een generatie die met internet is opgegroeid. Althans, vanaf de middelbare school. Daarvoor was het leven helemaal ongecompliceerd wat digitaliteit (is dat een woord?) betreft.


Toch ben ik anno 2016 erg 'online'. Ik blog. Heb een account op facebook, Instagram, Twitter, Snapchat en LinkedIn. Gebruik Whatsapp de hele dag door. Check mijn mail meerdere malen per dag. En laten we maar niet over Youtube beginnen..
Herhaaldelijk heb ik mezelf regels opgelegd. Mijn eigen 'projectjes' opgezet. Ik begon met een uitgebreide gebodenlijst. Die zag er zo uit:

Regels online media

1. Kijk alleen de video's op youtube van je abonnementen
2. De maximum tijd die je besteedt aan youtube en blogs is 1 uur per dag. Wanneer dit meer is, verminder je abonnementen.
3. Zet een timer wanneer je filmpjes kijkt of blogs leest. Wanneer het uur voorbij is, stop.
4. Wat ga je doen als de tijd voorbij is: leren voor studie, boek lezen, huis opruimen en schoon maken, blogs schrijven.
5. Facebook/instagram/twitter/snapchat: verwijder alle apps van je telefoon. Period.
6. Mail: max 2 x per dag checken.
7. Zet je telefoon voor het slapen op flightmodus.

Uiteindelijk heb ik dit wel een tijd volgehouden, maar ben ik toch maar gaan simplificeren. Nu is het al een tijdje alleen de regel: maximaal een uur per dag Youtube. Vooral omdat dit medium mijn grootste verslaving lijkt te zijn. En soms vraag ik me af hoe ver ik hierin moet gaan. 
Er zijn momenten dat ik denk drastisch alle abonnementen op kanalen te moeten opzeggen, om me vervolgens weer te abonneren en alle schade in één binge-watch sessie in te halen. Kortom; een verslaving. Maar het is voor mij ook ontspanning, entertainment en zeker inspirerend. Dus ik mag van mezelf kijken, maar ik beperk het met een tijdslimiet. Zodat ik ook nog toe kom aan het lezen van een boek, het schrijven van een blog of toch een telefoontje pleeg met mijn moeder.Hoe is jullie online gedrag? Is je online leven van invloed op het leven offline? En heb je een vorm van internetverslaving? Ik ben benieuwd!

Reacties

Populaire posts van deze blog

I believe in... Audrey Hepburn

73.       Alle films met Audrey Hepburn kijken (2/29).

In mijn to-do lijst heb ik opgenomen dat ik alle films van Audrey Hepburn wil zien. Ik denk dat de meesten wel weten wie zij was, maar voor de enkelen die haar nog niet kennen, hier een korte beschrijving.
Audrey was een Nederlands-Britse filmster in de jaren '50 en '60 die vooral romantische films maakte. Het was in de tijd van de zwart-wit films en ze was een groot icoon destijds. Vooral op beauty- en fashiongebied. Dit is ze voor velen nu nog steeds. Zo ook voor mij.
Ik vind haar echt een klassieke schoonheid die naast door haar looks ook een grote indruk achterlaat door haar sprankelende persoonlijkheid. Ze is iemand die vooral rollen speelt van onafhankelijke, sterke, maar echt vrouwelijke vrouwen. Ze weet wat ze wil en ook hoe ze dat kan krijgen en vaak gebruikt ze mannen om gedaan te krijgen wat ze wil. Ze windt ze zo om haar vinger door haar ietwat naïeve, maar positieve en vrolijke voorkomen. Ze heeft ook iets mys…

All by myself: alleen leuke dingen doen

Voor de tweede dag op rij ging ik vandaag naar de bioscoop. Weer Springhaver, dit keer alleen. Wat houdt me tegen? Ik heb een vrije dag, geen afspraken gepland, een Cinevillepas, alle ingrediënten zijn aanwezig. Volgens mij is dit al zeker de derde keer dat ik alleen naar de bios ga, en dat bevalt me goed.

Ik was trouwens in het begin helemaal alleen, maar daarna kwamen er nog twee mensen in hun uppie de bios in. Zo vreemd is het tegenwoordig niet om dit soort dingen alleen te doen. Sterker nog; het lijkt wel een rage te worden. Menig vriendin heeft het erover: "Ik ben dit weekend alleen in een café koffie gaan drinken", "Voor we samen gaan eten, ga ik vast alleen in het restaurant zitten. Ja, wel met een boek hoor", "Ik heb een vakantie geboekt naar Tenerife, alleen."
Allemaal voorbeelden van dames die ook plezier willen hebben, zonder genoodzaakt te zijn gezelschap op te trommelen.

In het begin is het ongemakkelijk, maar daarna voelt het als een overwi…

Nostalgie: Ally McBeal

In mijn eerste studentenhuis woonde een meid naast mij, waar ik het goed mee kon vinden. Ik was psychologiestudente, zij zat op de Hogeschool voor de Kunsten en was al druk bezig voor meerdere opdrachtgevers. Inmiddels is ze een succesvolle kunstenares.

Anyway, tijdens de avonden dat ik alleen op mijn kamer zat, kwam ze regelmatig langs om te kletsen, of klopte ik even bij haar aan voor een praatje. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat ze Ally McBeal keek en ik vroeg of ik ook een keer mee mocht kijken. Sindsdien werd het bijna een soort ritueel: Ally McBeal kijken met een grote beker thee.


Ik was er heel blij mee! Het was super gezellig en ik had een nieuwe coole serie ontdekt.
Tenminste, nieuw is hij niet. De serie draaide van 1997-2002 (ik keek hem toen in 2006) en als ik de afleveringen nu terug kijk, zie je gewoon hoe verouderd de mode is en hoe slecht de beeldkwaliteit. Zo anders dan de series van nu! Maar dat vind ik eigenlijk juist leuk.

Voor de mensen die niet uit de j…