Doorgaan naar hoofdcontent

To be online or offline

Afgelopen woensdag kreeg ik een boek te leen van een vriendin. Nu twee dagen later heb ik het verslonden. 'Een jaar offline' door Bram van Montfoort. Het boek stamt uit 2013 (want dat kan snel gaan in de online wereld), maar is nog heel actueel. Een student journalistiek besluit een jaar lang offline te gaan: geen internet en geen mobiele telefoon. Radicaal en met duidelijke regels. Zelf geen gebruik maken van internet en mobiel en ook niet anderen opdracht geven het voor je te gebruiken. Ik vond het super interessant om over zijn project te lezen. Vooral omdat ik me erg herken in zijn dilemma's en misschien ook internetverslaving.



Het gekke is, dat het helemaal niet zo raar is om offline te leven. Er zijn nog genoeg Nederlanders die niet eens over een computer beschikken, laat staan over internet. Zelfs 2,5 miljoen mensen zijn laaggeletterd en kunnen daardoor vaak moeilijk met computers overweg en 250.000 mensen zijn analfabeet (bron).
Maar goed, ik behoor natuurlijk niet tot deze doelgroep en ik ben nog (net) van een generatie die met internet is opgegroeid. Althans, vanaf de middelbare school. Daarvoor was het leven helemaal ongecompliceerd wat digitaliteit (is dat een woord?) betreft.


Toch ben ik anno 2016 erg 'online'. Ik blog. Heb een account op facebook, Instagram, Twitter, Snapchat en LinkedIn. Gebruik Whatsapp de hele dag door. Check mijn mail meerdere malen per dag. En laten we maar niet over Youtube beginnen..
Herhaaldelijk heb ik mezelf regels opgelegd. Mijn eigen 'projectjes' opgezet. Ik begon met een uitgebreide gebodenlijst. Die zag er zo uit:

Regels online media

1. Kijk alleen de video's op youtube van je abonnementen
2. De maximum tijd die je besteedt aan youtube en blogs is 1 uur per dag. Wanneer dit meer is, verminder je abonnementen.
3. Zet een timer wanneer je filmpjes kijkt of blogs leest. Wanneer het uur voorbij is, stop.
4. Wat ga je doen als de tijd voorbij is: leren voor studie, boek lezen, huis opruimen en schoon maken, blogs schrijven.
5. Facebook/instagram/twitter/snapchat: verwijder alle apps van je telefoon. Period.
6. Mail: max 2 x per dag checken.
7. Zet je telefoon voor het slapen op flightmodus.

Uiteindelijk heb ik dit wel een tijd volgehouden, maar ben ik toch maar gaan simplificeren. Nu is het al een tijdje alleen de regel: maximaal een uur per dag Youtube. Vooral omdat dit medium mijn grootste verslaving lijkt te zijn. En soms vraag ik me af hoe ver ik hierin moet gaan. 
Er zijn momenten dat ik denk drastisch alle abonnementen op kanalen te moeten opzeggen, om me vervolgens weer te abonneren en alle schade in één binge-watch sessie in te halen. Kortom; een verslaving. Maar het is voor mij ook ontspanning, entertainment en zeker inspirerend. Dus ik mag van mezelf kijken, maar ik beperk het met een tijdslimiet. Zodat ik ook nog toe kom aan het lezen van een boek, het schrijven van een blog of toch een telefoontje pleeg met mijn moeder.



Hoe is jullie online gedrag? Is je online leven van invloed op het leven offline? En heb je een vorm van internetverslaving? Ik ben benieuwd!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mijn 101 doelen

Mijn  Day Zero Project  doelen voor de komende 1001 dagen: Afgerond Mee bezig Nog niet gestart Day Zero Project 1.         Koop een spaarpot. 2.         Doe voor ieder behaald doel een euro in de spaarpot. 3.         Doe aan het einde van de 1001 dagen iets leuks van het geld. 4.         Mijn ervaringen met de doelen in een blog zetten. Cultuur/uitgaan/vakantie 5.         Officiële uitvoering van het zwanenmeer gaan bekijken. 6.         Naar 3 dansvoorstellingen gaan (3/3). 7.         Twee keer een cabaretvoorstelling bijwonen (2/2). 8.         Drie k...

I believe in... Audrey Hepburn

73.       Alle films met Audrey Hepburn kijken (2/29). In mijn to-do lijst heb ik opgenomen dat ik alle films van Audrey Hepburn wil zien. Ik denk dat de meesten wel weten wie zij was, maar voor de enkelen die haar nog niet kennen, hier een korte beschrijving. Audrey was een Nederlands-Britse filmster in de jaren '50 en '60 die vooral romantische films maakte. Het was in de tijd van de zwart-wit films en ze was een groot icoon destijds. Vooral op beauty- en fashiongebied. Dit is ze voor velen nu nog steeds. Zo ook voor mij. Ik vind haar echt een klassieke schoonheid die naast door haar looks ook een grote indruk achterlaat door haar sprankelende persoonlijkheid. Ze is iemand die vooral rollen speelt van onafhankelijke, sterke, maar echt vrouwelijke vrouwen. Ze weet wat ze wil en ook hoe ze dat kan krijgen en vaak gebruikt ze mannen om gedaan te krijgen wat ze wil. Ze windt ze zo om haar vinger door haar ietwat naïeve, maar positieve e...

Tot de bodem - deel 2: Droogshampoo

Deel 2: Droogshampoo Nadat ik in deel 1 heb laten zien welke gezichtsverzorgingsproducten ik heb opgemaakt, vertel ik vandaag over één van mijn favoriete beautyproducten.  Droogshampoo, de oplossing voor die derde dag. Je wilt/kunt je haar eigenlijk nog niet wassen (want, teveel wassen is slecht voor je hoofdhuid en daar wordt het haar nóg sneller vet van) en je wilt dat moment nog een dagje uitstellen. Dé uitkomst is droogshampoo. Ik heb inmiddels al verschillende merken geprobeerd. Vandaag zal ik 4 merken belichten en vertellen welke als beste uit de test komt. Kruidvat Professional Dry shampoo Volume Lift 1. Wat is het? Uiteraard is het droogshampoo. De verpakking beweert dat het 'je coupe lekker opfrist', ook nog zorgt voor een volumelift (zoals alle droogshampoos) en voor alle haartypes geschikt is. 2. Wat vind ik ervan? Hij laat bij mij een redelijk witte waas achter na het sprayen en ik moet flink met mijn vingers door mijn haren om di...