Doorgaan naar hoofdcontent

All by myself: alleen leuke dingen doenVoor de tweede dag op rij ging ik vandaag naar de bioscoop. Weer Springhaver, dit keer alleen. Wat houdt me tegen? Ik heb een vrije dag, geen afspraken gepland, een Cinevillepas, alle ingrediënten zijn aanwezig. Volgens mij is dit al zeker de derde keer dat ik alleen naar de bios ga, en dat bevalt me goed.

Ik was trouwens in het begin helemaal alleen, maar daarna kwamen er nog twee mensen in hun uppie de bios in. Zo vreemd is het tegenwoordig niet om dit soort dingen alleen te doen. Sterker nog; het lijkt wel een rage te worden. Menig vriendin heeft het erover: "Ik ben dit weekend alleen in een café koffie gaan drinken", "Voor we samen gaan eten, ga ik vast alleen in het restaurant zitten. Ja, wel met een boek hoor", "Ik heb een vakantie geboekt naar Tenerife, alleen."
Allemaal voorbeelden van dames die ook plezier willen hebben, zonder genoodzaakt te zijn gezelschap op te trommelen.

In het begin is het ongemakkelijk, maar daarna voelt het als een overwinning en ga je er ook echt plezier aan beleven. Voor mijn gevoel is het niet per sé zo dat je iets moet bewijzen: 'Ik kan het ook alleen!', maar meer als een soort extra optie. Samen met iemand iets doen is vanzelfsprekend, maar alleen kan het ook best leuk zijn.

Hieronder 7 voordelen van alleen een activiteit ondernemen.

1. Obviously: je kunt zelf álles bepalen. Waar je heen gaat, hoe laat, hoe lang je blijft, wanneer je eet en drinkt. Geen concessies. Is ook weleens lekker.

2. Je ontmoet sneller andere mensen. Vandaag kwam er dus een meid na mij de bioscoopzaal binnen. En omdat je toch alleen bent, is het makkelijker om je te wenden tot een ander en een praatje te maken. Iets wat je niet zo snel zou doen tijdens een romantische date, of met een groep vriendinnen erbij. We kletsten gezellig en ik wilde haar bijna vragen om vaker samen naar de bios te gaan (haha, de ironie).

3. Je bent meer aandachtig bezig/mindful. Normaal gesproken ben je gezellig aan het kletsen en zijn het gezelschap en de gesprekken je voornaamste focus. Nu kun je echt aandacht besteden aan hoe je lekker op die bioscoopstoel zit, hoe het schuim van die cappuccino smaakt, of hoe de bladeren op de grond vallen van de bomen, tijdens een wandeling in je Remy.

4. Je voelt je volwassen en onafhankelijk. Ondanks dat ik zei dat het niet gaat om het bewijzen dat je iets alleen kan, geeft het toch wel een fijn gevoel om te weten dat je niet gillend gek wordt als je even op jezelf aangewezen bent. Ook als er even geen mensen voor je zijn, kun je jezelf vermaken. En dat is een fijn gegeven. Uiteindelijk ben je zelf je eigen basis waarnaar je terug keert. Dan kun je het maar net zo goed naar je zin hebben met jezelf.

5. Je doet andere dingen dan anders. Deze hangt wel een beetje samen met punt 1, maar gaat vooral over het kiezen van een nieuwe activiteit. Vaak pas je je toch aan de mensen aan met wie je bent en ga je misschien minder snel nieuwe dingen uitproberen. Nu kun je in je eentje makkelijk een yogaweekend boeken, ook al zijn je vrienden hier helemaal niet mee bezig.

6. Je ervaart meer rust. Omdat je dingen meer met aandacht doet en meer de tijd neemt, is het ook makkelijker om letterlijk even stil te zijn. Niet nadenken, niet praten en niet haasten. Dit is wel iets wat waarschijnlijk voor veel mensen oefening vergt, omdat je in eerste instantie misschien geneigd bent om meteen de zaal uit te lopen na de film en terug naar huis te fietsen. Maar waarom niet even een kop thee na aan de bar? Of een stukje verder lopen naar dat onbekende steegje verderop? De rust brengt je tot meer intuïtief handelen, wat mooie dingen op kan leveren.

7. Daarmee kom ik bij mijn laatste punt. Je leert jezelf beter kennen. Wat vind ik nou echt leuk om te doen? Hoe red ik mezelf in een vreemde omgeving? Op welke manier reageer ik als anderen mij aanspreken? Waar geniet ik echt van? De antwoorden komen alleen als je het even helemaal in je uppie ervaart, zonder invloeden van buitenaf. En met deze nieuwe inzichten kun je weer gezellig samen met anderen leuke dingen ondernemen. Want sommige dingen zijn gewoon leuker om samen te beleven.


Reacties

Populaire posts van deze blog

I believe in... Audrey Hepburn

73.       Alle films met Audrey Hepburn kijken (2/29).

In mijn to-do lijst heb ik opgenomen dat ik alle films van Audrey Hepburn wil zien. Ik denk dat de meesten wel weten wie zij was, maar voor de enkelen die haar nog niet kennen, hier een korte beschrijving.
Audrey was een Nederlands-Britse filmster in de jaren '50 en '60 die vooral romantische films maakte. Het was in de tijd van de zwart-wit films en ze was een groot icoon destijds. Vooral op beauty- en fashiongebied. Dit is ze voor velen nu nog steeds. Zo ook voor mij.
Ik vind haar echt een klassieke schoonheid die naast door haar looks ook een grote indruk achterlaat door haar sprankelende persoonlijkheid. Ze is iemand die vooral rollen speelt van onafhankelijke, sterke, maar echt vrouwelijke vrouwen. Ze weet wat ze wil en ook hoe ze dat kan krijgen en vaak gebruikt ze mannen om gedaan te krijgen wat ze wil. Ze windt ze zo om haar vinger door haar ietwat naïeve, maar positieve en vrolijke voorkomen. Ze heeft ook iets mys…

Life update

Meer dan een jaar geleden.
Hoe kan het dat ik een jaar niets heb gepost?
Het gekke is, dat ik er heel veel aan heb gedacht. Ik heb onderwerpen bedacht, lijstjes gemaakt, nagedacht over wanneer ik tijd kan maken om te schrijven. En in de tussentijd gebeurde er niets concreet. Oh well..

Wat is er wel gebeurd?
In de tussentijd ben ik weer geswitcht van baan. Sinds mei werk ik als psycholoog in de verslavingszorg. Bevalt heel goed. Nog steeds freelance gesprekken ernaast. Al realiseer ik me nu dat ik nooit veel heb verteld over mijn privéleven. Misschien dat dat gaat veranderen hier.

Ondertussen ben ik twee keer lang op vakantie geweest: Mauritius en Sicilië. Over beiden was ik van plan te bloggen..

Nog steeds woon ik happily samen met mijn vriend in Utrecht. Doe ik gezellige dingen met vriendinnen en dans ik elke week 3 à 4 keer salsa en bachata (en af en toe een kizomba dansje).

Kortom, life goes on.

Laat ik dit stukje kort houden, om de drempel laag te houden, en om mezelf weer een ki…