maandag 24 oktober 2016

Nostalgie: Ally McBeal

In mijn eerste studentenhuis woonde een meid naast mij, waar ik het goed mee kon vinden. Ik was psychologiestudente, zij zat op de Hogeschool voor de Kunsten en was al druk bezig voor meerdere opdrachtgevers. Inmiddels is ze een succesvolle kunstenares.

Anyway, tijdens de avonden dat ik alleen op mijn kamer zat, kwam ze regelmatig langs om te kletsen, of klopte ik even bij haar aan voor een praatje. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat ze Ally McBeal keek en ik vroeg of ik ook een keer mee mocht kijken. Sindsdien werd het bijna een soort ritueel: Ally McBeal kijken met een grote beker thee.


Ik was er heel blij mee! Het was super gezellig en ik had een nieuwe coole serie ontdekt.
Tenminste, nieuw is hij niet. De serie draaide van 1997-2002 (ik keek hem toen in 2006) en als ik de afleveringen nu terug kijk, zie je gewoon hoe verouderd de mode is en hoe slecht de beeldkwaliteit. Zo anders dan de series van nu! Maar dat vind ik eigenlijk juist leuk.

Voor de mensen die niet uit de jaren '80 of eerdere decennia komen: de serie draait om Ally, een advocate die werkt bij een advocatenkantoor in Boston. Haar collega's zijn eigenlijk allemaal haar vrienden en één van hen is haar ex, en liefde van haar leven. Daarbij komt dat Ally niet heel standaard is. Ze is een hopeloze romanticus, heeft een erg levendige fantasie en is vooral bezig met zichzelf en haar zoektocht naar de ware liefde. Ze kan haar emoties meestal niet in de hand houden en ziet en hoort af en toe dingen die er niet zijn. Dit laatste wordt vaak op een absurde manier in beeld gebracht. Je moet de serie eigenlijk ook niet te serieus nemen en gewoon genieten van de drama en de humor (zoals de fishisms van Richard Fish). Ally is niet het enige bijzondere personage. Eigenlijk hebben alle medewerkers van Cage & Fish hun eigenaardigheden. In de rechtszaal en daarbuiten levert dit hilarische taferelen op.


Als ik naar de serie kijk, voel ik me eigenlijk onderdeel van de hechte vriendengroep en leef ik echt mee met wat er zich in hun levens afspeelt. Ik zou graag een keer aanschuiven wanneer ze met zijn allen in de bar beneden onder het kantoor zitten en me uitleven op de dansvloer!

Omdat ik in mijn studententijd niet alle afleveringen heb gezien en ook niet allemaal op volgorde, ben ik gewoon opnieuw begonnen. En dat is helemaal geen straf. Inmiddels ben ik bijna door seizoen drie heen. Hierna nog twee te gaan!


Ken jij Ally McBeal? En geeft het jou ook zo'n nostalgisch gevoel, of is deze serie niet aan jou besteed?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen