Doorgaan naar hoofdcontent

Minimalisme - deel 1De laatste jaren is er een trend gaande in de online community: minimalisme. Het wordt gezien als een lifestyle, maar veel mensen pikken er stukjes en beetjes uit, zodat ze hun leven wat simpeler kunnen maken en meer rust kunnen ervaren. Zelf ben ik super geïnteresseerd in minimalisme. Ik lees er veel blogs over en kijk tientallen video's op Youtube over het onderwerp.

Ik zou mezelf geen 'echte' minimalist noemen, maar aan de andere kant, er zijn vele vormen en gradaties. Van een alleen maar wit met zwarte inrichting, een capsule wardrobe en het tellen van al je bezittingen tot 'gewoon' minder spullen kopen en je leven simpel houden; het kan allemaal.


Omdat ik al sinds ik op mezelf woon moeite heb met het ordelijk en schoon houden van mijn huis, ben ik altijd al op zoek geweest naar manieren om dit goed onder de knie te krijgen. Ooit begon ik met Flylady, een Amerikaanse vrouw die een hele strategie heeft met schema's om je huis spic en span te krijgen en te houden. Dagelijks kreeg ik e-mails met herinneringen om spullen op te ruimen en schoon te maken. Af en aan lukte het me om me hier aan te houden, maar de routines beklijfden niet.

Marie Kondo en haar KonMari methode hebben me erg geholpen om te starten met het weg doen van spullen. Nu ben ik van mezelf al geen hoarder en vind ik spullen weg doen juist heerlijk. Toch vond ik haar manier echt super! In elke categorie je spullen bij elkaar op een hoop gooien en alles stuk voor stuk door je handen laten gaan. Waar je heel blij van wordt houden en wat geen sparkle geeft meteen weg doen. Eigenlijk heb ik dit door mijn hele huis wel gedaan. Zo hou je alleen de spullen over die je écht gebruikt en waar je gelukkig van wordt. Wel merk ik dat je dit om de zoveel tijd opnieuw moet doen. Je smaak kan veranderen en soms denk je van iets eerst dat je het écht wil houden, terwijl je er een aantal maanden later achter komt dat je er niet een keer naar omgekeken hebt.


Sinds ik iets meer vrije tijd heb, merk ik dat ik mijn huis ook beter bijhoud. Het komt bijna niet meer voor dat ik de afwas laat staan, ik zorg zoveel mogelijk dat ik spullen meteen opberg op de plekken waar ze horen en er ontstaan ook geen bergen met was meer naast mijn bed. Als je minder spullen hebt, is dat ook een stuk makkelijker. Dus minimaliseren helpt echt om je leven lichter te maken en om minder tijd bezig te zijn met het onderhouden van je huishouden. Meer tijd voor leuke dingen dus!

Ken jij het concept minimalisme en wat vind je ervan?


Reacties

Populaire berichten van deze blog

I believe in... Audrey Hepburn

73.       Alle films met Audrey Hepburn kijken (2/29).

In mijn to-do lijst heb ik opgenomen dat ik alle films van Audrey Hepburn wil zien. Ik denk dat de meesten wel weten wie zij was, maar voor de enkelen die haar nog niet kennen, hier een korte beschrijving.
Audrey was een Nederlands-Britse filmster in de jaren '50 en '60 die vooral romantische films maakte. Het was in de tijd van de zwart-wit films en ze was een groot icoon destijds. Vooral op beauty- en fashiongebied. Dit is ze voor velen nu nog steeds. Zo ook voor mij.
Ik vind haar echt een klassieke schoonheid die naast door haar looks ook een grote indruk achterlaat door haar sprankelende persoonlijkheid. Ze is iemand die vooral rollen speelt van onafhankelijke, sterke, maar echt vrouwelijke vrouwen. Ze weet wat ze wil en ook hoe ze dat kan krijgen en vaak gebruikt ze mannen om gedaan te krijgen wat ze wil. Ze windt ze zo om haar vinger door haar ietwat naïeve, maar positieve en vrolijke voorkomen. Ze heeft ook iets mys…

Filmrecensie Captain Fantastic

Een uur geleden zat ik nog in de bioscoop, bij theater Springhaver in Utrecht. Samen met een vriendin keek ik naar de film Captain Fantastic. Beide hebben we een Cinevillepas aangeschaft, waardoor we 'gratis' naar de film kunnen in het filmhuis.
Ja, ik weet het. Ik heb ook al de museumkaart, waarom nog zo'n pas? Nou, kijk naar buiten. Wil je nog beter weer om een filmpje te pakken? Ik weet zeker dat ik er veel gebruik van ga maken. Bovendien kunnen we én vaker samen gaan, omdat we allebei zo'n pas hebben, én ik kan vaker in mijn uppie naar de bios. Dat is echt iets wat ik iedereen kan aanraden. Daar heb ik het nog wel een andere keer over.


Maar goed, we gingen dus naar Captain Fantastic. Ik had eerst al een beschrijving gelezen over de film en het leek me een goed plot. Een vader (Viggo Mortensen) voedt zijn 6 kinderen op in de natuur, buiten de maatschappij. Natuurlijk stuiten ze op problemen, maar ik ga niet verklappen wat er verder gebeurt. Helaas was mijn beleving…