Doorgaan naar hoofdcontent

Netwerken, hoe moet dat eigenlijk?

Wanneer ik het woord 'netwerken' vroeger hoorde, dacht ik altijd iets van: "Ugh, van die stomme ballen staan dan op zo'n borrel zichzelf de hemel in te prijzen en proberen er grote business deals uit te slepen."
Lekker stereotype. Ja, ook ik als psycholoog ben niet zonder vooroordelen.


Maar ook ik (misschien juist ik) moet er aan geloven. Om een beetje kans te maken op een leuke baan, kun je het vaak beter zoeken in contacten leggen, dan in het oppoetsen van je CV en die naar 100 bedrijven sturen. Maar hoe doe je dat dan? En hoe zorg je ervoor dat het leuk blijft en niet geforceerd wordt? Hieronder geef ik je tips uit eigen ervaring.

1. Zie iedereen als 'netwerkpartner'
Je vrienden, ooms en tantes, je buurvrouw, de vader van je sportmaatje. Eigenlijk is iedereen een potentiële netwerkpartner omdat iedereen wel iemand kent, die iemand kent, die iets weet. Natuurlijk haal je niet uit elk contact je droombaan, maar onderschat niet de kracht van het contact houden met mensen, die je in eerste instantie niet zo belangrijk achtte voor je carrièreladder. Zo ben ik er (na een aantal jaar pas) achtergekomen dat inderdaad mijn buurvrouw bij een bedrijf werkt, dat misschien wel een leuke functie voor mij heeft. En heeft die gozer van salsa weer contacten met organisaties waar ze ook werken met psychologen. Warm houden die boel.


2. Warm houden die boel
Ok, je gaat niet met elke kennis wekelijks een koffietje doen om te peilen of hij niet een vacature voor je in de aanbieding heeft. Maar hou er rekening mee dat er ook ontwikkelingen kunnen zijn die positief zijn voor jou. Wanneer je eerst niet terecht kon bij dat bedrijf, kan die kennis je misschien opnieuw tippen, als je na een half jaar opnieuw bespreekt dat je een leuke baan zoekt. Kortom, laat af en toe vallen wat je leuk vindt om te doen en waar jij in geïnteresseerd bent. Dan denkt die ander wellicht aan jou bij een nieuwe vacatureopening.

3. Praat vanuit je passie
Onlangs ben ik bij een sollicitatietraining geweest voor psychologen. Lekker toegespitst. Wat ik daar vooral mee kreeg, is dat het allerbelangrijkste is dat je weet wat jouw passie is en dat je dat over kan brengen op de ander. Wanneer je gesprekspartner die vonk in je ogen ziet en aan je kan merken dat je enthousiast bent over je werk/interesses, dan zal je eerder een positieve indruk achter laten. Dat betekent dus dat je niet elke keer gefrustreerd moet verzuchten dat je nog stééds op zoek bent, en dat je al zó veel afwijzingen hebt gehad. Ook al ben je gefrustreerd, probeer een positieve vibe uit te stralen. Dat is leuker voor de ander, heeft meer effect en eerlijk: je wordt zelf ook moe als je je eigen zielige verhaaltje voor de zoveelste keer moet aanhoren (got the t-shirt). Sparkles and rainbows dus!


4. Ga naar plekken waar interessante mensen komen
En als je dan echt denkt dat je bronnen zijn opgedroogd, zoek het dan eens wat breder. Ga inderdaad naar die 'netwerkborrels' voor alumni. Doe een cursus netwerken/solliciteren. Want reken maar dat zij mensen kennen die net die plek hebben die interessant is voor jou. En ook al richt je je niet op het zoeken van een baan, dan heb je gewoon een avond met leuke gesprekken, waarbij je interessante mensen ontmoet. Misschien inderdaad zo'n bal die het helemaal gemaakt heeft.


5. Kijk het af
Want laten we wel wezen.. hoe komt het dat die bal wel een topbaan heeft en jij niet? Blijkbaar doet hij toch iets goed (of heeft hij een rijke pappie met veel connecties). Wat zeker is, is dat er mensen zijn die goed zijn in netwerken en goed zijn in andere mensen ervan overtuigen dat ze hen moeten hebben! Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Vraag op de man af wat hem/haar heeft geholpen om die baan te krijgen, observeer die succesvolle persoon wanneer hij een pitch geeft en geef er je eigen draai aan.


6. Wees jezelfverzekerd
Om maar even een nieuw woord uit te vinden: wees jezelfverzekerd. Omdat jezelf zijn wellicht heel bescheiden zijn is, gaat het erom dat je dat zelfverzekerde gevoel wat je ergens diep van binnen hebt, aanboort en naar buiten brengt. Want jij bent uniek en je bent ergens goed in. Laat dat deel van jezelf zien en je valt niet door de mand, maar anderen zien wat ze aan je gaan hebben.
En dat is een hele hoop, let maar op!

Reacties

Populaire berichten van deze blog

I believe in... Audrey Hepburn

73.       Alle films met Audrey Hepburn kijken (2/29).

In mijn to-do lijst heb ik opgenomen dat ik alle films van Audrey Hepburn wil zien. Ik denk dat de meesten wel weten wie zij was, maar voor de enkelen die haar nog niet kennen, hier een korte beschrijving.
Audrey was een Nederlands-Britse filmster in de jaren '50 en '60 die vooral romantische films maakte. Het was in de tijd van de zwart-wit films en ze was een groot icoon destijds. Vooral op beauty- en fashiongebied. Dit is ze voor velen nu nog steeds. Zo ook voor mij.
Ik vind haar echt een klassieke schoonheid die naast door haar looks ook een grote indruk achterlaat door haar sprankelende persoonlijkheid. Ze is iemand die vooral rollen speelt van onafhankelijke, sterke, maar echt vrouwelijke vrouwen. Ze weet wat ze wil en ook hoe ze dat kan krijgen en vaak gebruikt ze mannen om gedaan te krijgen wat ze wil. Ze windt ze zo om haar vinger door haar ietwat naïeve, maar positieve en vrolijke voorkomen. Ze heeft ook iets mys…

Minimalisme - deel 1

De laatste jaren is er een trend gaande in de online community: minimalisme. Het wordt gezien als een lifestyle, maar veel mensen pikken er stukjes en beetjes uit, zodat ze hun leven wat simpeler kunnen maken en meer rust kunnen ervaren. Zelf ben ik super geïnteresseerd in minimalisme. Ik lees er veel blogs over en kijk tientallen video's op Youtube over het onderwerp.

Ik zou mezelf geen 'echte' minimalist noemen, maar aan de andere kant, er zijn vele vormen en gradaties. Van een alleen maar wit met zwarte inrichting, een capsule wardrobe en het tellen van al je bezittingen tot 'gewoon' minder spullen kopen en je leven simpel houden; het kan allemaal.


Omdat ik al sinds ik op mezelf woon moeite heb met het ordelijk en schoon houden van mijn huis, ben ik altijd al op zoek geweest naar manieren om dit goed onder de knie te krijgen. Ooit begon ik met Flylady, een Amerikaanse vrouw die een hele strategie heeft met schema's om je huis spic en span te krijgen en te h…

Filmrecensie Captain Fantastic

Een uur geleden zat ik nog in de bioscoop, bij theater Springhaver in Utrecht. Samen met een vriendin keek ik naar de film Captain Fantastic. Beide hebben we een Cinevillepas aangeschaft, waardoor we 'gratis' naar de film kunnen in het filmhuis.
Ja, ik weet het. Ik heb ook al de museumkaart, waarom nog zo'n pas? Nou, kijk naar buiten. Wil je nog beter weer om een filmpje te pakken? Ik weet zeker dat ik er veel gebruik van ga maken. Bovendien kunnen we én vaker samen gaan, omdat we allebei zo'n pas hebben, én ik kan vaker in mijn uppie naar de bios. Dat is echt iets wat ik iedereen kan aanraden. Daar heb ik het nog wel een andere keer over.


Maar goed, we gingen dus naar Captain Fantastic. Ik had eerst al een beschrijving gelezen over de film en het leek me een goed plot. Een vader (Viggo Mortensen) voedt zijn 6 kinderen op in de natuur, buiten de maatschappij. Natuurlijk stuiten ze op problemen, maar ik ga niet verklappen wat er verder gebeurt. Helaas was mijn beleving…