Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe word je helemaal zen?

66.       Meditatiecursus volgen.

Wanneer ik me gestrest voel of wanneer ik niet lekker in mijn vel zit, ben ik iemand die dat vaak van zich af praat. Hop, eruit gooien en klaar ermee. Heel handig. Maar soms is dat vervuilen van je omgeving met je gedachten en gevoelens niet handig, of is het wel eens fijn om niet een klaagzang te houden. 
Op zulke momenten helpt het om even tot jezelf te komen en je hoofd helemaal leeg te maken. 
De één doet dat door een film te kijken, de ander door een ontspannend bad te nemen of juist door lekker te sporten. Ik doe alledrie regelmatig, maar eigenlijk wilde ik nog wel eens een keer een andere manier van ontspannen proberen.

Het is niet zo dat ik het echt enorm nodig had, ik ben van mezelf vrij relaxed (vind ik zelf), maar een meditatiecursus volgen stond altijd nog op mijn lijstje en ik vond dat het nu maar eens moest gebeuren. 
Per toeval (of nee, want toeval bestaat niet..) stuitte ik op een flyer van een zenschool in de plaatselijke supermarkt (een verschrikkelijke supermarkt trouwens, geen aanrader). Alsof het zo had moeten zijn. 
Ik had wel vaker dit soorten advertenties gezien, maar op de een of andere manier sprak deze me heel erg aan. Misschien wel vanwege de gezellige Dick Bruna Buddha op de flyer.


Om mezelf wat extra motivatie te geven om het vol te houden ben ik samen met een vriendin gegaan. Ook gezellig, zelfs in stilte.
Eerst een proefles uiteraard, waarin we een sessie van 10 minuten stil zaten. Het is zenmeditatie, dus je mediteert in een (zo goed mogelijke) lotushouding en met je ogen open. Best apart, want je denkt dat je dan meer afgeleid bent, maar eigenlijk is dit heel fijn. Daarnaast heeft het mij ook vele malen van in slaap sukkelen bespaard tijdens de meditatie.

Het waren 16 lessen waarin we elke week een stuk theorie kregen, of juist een praktijkoefening in zen/mindfullness, uiteindelijk (na een aantal weken opbouwen) 2 meditaties van 25 minuten, een loopmeditatie van 5 minuten en nog de Japanse theeceremonie die altijd weer zorgde voor hilariteit, omdat iedereen heel officieel voor elkaar moest buigen en zijn lach vaak niet kon inhouden. Wat ik trouwens supercool vond, is dat we de wave deden met theekopjes neerzetten.Heerlijk was het om te doen. Elke dinsdag dacht ik: yes ik mag weer! Gelukkig zat ik ook in een super leuke heel diverse groep (mannen en vrouwen, jong en oud). Je krijgt echt een band met iedereen, ook al ben je het grootste gedeelte van de tijd gewoon stil. De laatste keer voelde het zelfs als een echt afscheid.
Het belangrijkste onderdeel van de cursus is het 'huiswerk'; elke dag 2 x 20 minuten mediteren. Het wordt vergeleken met tanden poetsen. Wanneer je een paar keer per week je tanden poetst is dat beter dan helemaal niet poetsen. Maar pas als je ze elke dag twee keer poetst, behaal je het meest optimale resultaat. Zo werkt het ook bij meditatie.
Dit was een enorme uitdaging, vooral 's ochtends, dacht ik van tevoren. Al viel dat juist heel erg mee omdat ik er speciaal mijn wekker voor zette en dan ook echt ging zitten. 's Avonds was het juist moeilijker, vooral als ik te laat naar bed ging en te moe was om nog te gaan zitten.


Uiteindelijk heeft het me best veel opgeleverd, want ik mediteer nu nog steeds. Het is moeilijk om het elke dag 2 keer te doen, maar ik doe mijn best. Het is ook gewoon echt lekker om je hoofd leeg te maken. En ook al lukt dat tijdens de meditatie niet altijd (omdat je véél te veel gedachten hebt) daarna is je hoofd toch rustiger en heeft het zijn uitwerking op je dag (of nacht). 

Kortom, ik ben heel blij dat ik deze stap heb gezet, want het is echt een onderdeel van mijn leven geworden. Ik denk niet dat ik ooit helemaal niet meer mediteer en dat dit wel iets is waar ik op kan terug vallen en kan intensiveren wanneer ik daar behoefte aan heb.

Ik kan er nog wel veel meer over vertellen. Maar wat weten jullie al van meditatie? Ooit geprobeerd? En wat doen jullie om te ontspannen? Hoe word jij helemaal zen? Vertel het mij in de comments!

Reacties

  1. Wat een leuke post!
    Leuk om te lezen waar je je mee bezig houd en wat je doelen zijn .. Zou dit ook graag willen doen maar tot nu toe nog geen 'school' gevonden..

    Ik hou je blog in de gaten!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

I believe in... Audrey Hepburn

73.       Alle films met Audrey Hepburn kijken (2/29).

In mijn to-do lijst heb ik opgenomen dat ik alle films van Audrey Hepburn wil zien. Ik denk dat de meesten wel weten wie zij was, maar voor de enkelen die haar nog niet kennen, hier een korte beschrijving.
Audrey was een Nederlands-Britse filmster in de jaren '50 en '60 die vooral romantische films maakte. Het was in de tijd van de zwart-wit films en ze was een groot icoon destijds. Vooral op beauty- en fashiongebied. Dit is ze voor velen nu nog steeds. Zo ook voor mij.
Ik vind haar echt een klassieke schoonheid die naast door haar looks ook een grote indruk achterlaat door haar sprankelende persoonlijkheid. Ze is iemand die vooral rollen speelt van onafhankelijke, sterke, maar echt vrouwelijke vrouwen. Ze weet wat ze wil en ook hoe ze dat kan krijgen en vaak gebruikt ze mannen om gedaan te krijgen wat ze wil. Ze windt ze zo om haar vinger door haar ietwat naïeve, maar positieve en vrolijke voorkomen. Ze heeft ook iets mys…

Minimalisme - deel 1

De laatste jaren is er een trend gaande in de online community: minimalisme. Het wordt gezien als een lifestyle, maar veel mensen pikken er stukjes en beetjes uit, zodat ze hun leven wat simpeler kunnen maken en meer rust kunnen ervaren. Zelf ben ik super geïnteresseerd in minimalisme. Ik lees er veel blogs over en kijk tientallen video's op Youtube over het onderwerp.

Ik zou mezelf geen 'echte' minimalist noemen, maar aan de andere kant, er zijn vele vormen en gradaties. Van een alleen maar wit met zwarte inrichting, een capsule wardrobe en het tellen van al je bezittingen tot 'gewoon' minder spullen kopen en je leven simpel houden; het kan allemaal.


Omdat ik al sinds ik op mezelf woon moeite heb met het ordelijk en schoon houden van mijn huis, ben ik altijd al op zoek geweest naar manieren om dit goed onder de knie te krijgen. Ooit begon ik met Flylady, een Amerikaanse vrouw die een hele strategie heeft met schema's om je huis spic en span te krijgen en te h…

Filmrecensie Captain Fantastic

Een uur geleden zat ik nog in de bioscoop, bij theater Springhaver in Utrecht. Samen met een vriendin keek ik naar de film Captain Fantastic. Beide hebben we een Cinevillepas aangeschaft, waardoor we 'gratis' naar de film kunnen in het filmhuis.
Ja, ik weet het. Ik heb ook al de museumkaart, waarom nog zo'n pas? Nou, kijk naar buiten. Wil je nog beter weer om een filmpje te pakken? Ik weet zeker dat ik er veel gebruik van ga maken. Bovendien kunnen we én vaker samen gaan, omdat we allebei zo'n pas hebben, én ik kan vaker in mijn uppie naar de bios. Dat is echt iets wat ik iedereen kan aanraden. Daar heb ik het nog wel een andere keer over.


Maar goed, we gingen dus naar Captain Fantastic. Ik had eerst al een beschrijving gelezen over de film en het leek me een goed plot. Een vader (Viggo Mortensen) voedt zijn 6 kinderen op in de natuur, buiten de maatschappij. Natuurlijk stuiten ze op problemen, maar ik ga niet verklappen wat er verder gebeurt. Helaas was mijn beleving…