Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe word je helemaal zen?

66.       Meditatiecursus volgen.

Wanneer ik me gestrest voel of wanneer ik niet lekker in mijn vel zit, ben ik iemand die dat vaak van zich af praat. Hop, eruit gooien en klaar ermee. Heel handig. Maar soms is dat vervuilen van je omgeving met je gedachten en gevoelens niet handig, of is het wel eens fijn om niet een klaagzang te houden. 
Op zulke momenten helpt het om even tot jezelf te komen en je hoofd helemaal leeg te maken. 
De één doet dat door een film te kijken, de ander door een ontspannend bad te nemen of juist door lekker te sporten. Ik doe alledrie regelmatig, maar eigenlijk wilde ik nog wel eens een keer een andere manier van ontspannen proberen.

Het is niet zo dat ik het echt enorm nodig had, ik ben van mezelf vrij relaxed (vind ik zelf), maar een meditatiecursus volgen stond altijd nog op mijn lijstje en ik vond dat het nu maar eens moest gebeuren. 
Per toeval (of nee, want toeval bestaat niet..) stuitte ik op een flyer van een zenschool in de plaatselijke supermarkt (een verschrikkelijke supermarkt trouwens, geen aanrader). Alsof het zo had moeten zijn. 
Ik had wel vaker dit soorten advertenties gezien, maar op de een of andere manier sprak deze me heel erg aan. Misschien wel vanwege de gezellige Dick Bruna Buddha op de flyer.


Om mezelf wat extra motivatie te geven om het vol te houden ben ik samen met een vriendin gegaan. Ook gezellig, zelfs in stilte.
Eerst een proefles uiteraard, waarin we een sessie van 10 minuten stil zaten. Het is zenmeditatie, dus je mediteert in een (zo goed mogelijke) lotushouding en met je ogen open. Best apart, want je denkt dat je dan meer afgeleid bent, maar eigenlijk is dit heel fijn. Daarnaast heeft het mij ook vele malen van in slaap sukkelen bespaard tijdens de meditatie.

Het waren 16 lessen waarin we elke week een stuk theorie kregen, of juist een praktijkoefening in zen/mindfullness, uiteindelijk (na een aantal weken opbouwen) 2 meditaties van 25 minuten, een loopmeditatie van 5 minuten en nog de Japanse theeceremonie die altijd weer zorgde voor hilariteit, omdat iedereen heel officieel voor elkaar moest buigen en zijn lach vaak niet kon inhouden. Wat ik trouwens supercool vond, is dat we de wave deden met theekopjes neerzetten.Heerlijk was het om te doen. Elke dinsdag dacht ik: yes ik mag weer! Gelukkig zat ik ook in een super leuke heel diverse groep (mannen en vrouwen, jong en oud). Je krijgt echt een band met iedereen, ook al ben je het grootste gedeelte van de tijd gewoon stil. De laatste keer voelde het zelfs als een echt afscheid.
Het belangrijkste onderdeel van de cursus is het 'huiswerk'; elke dag 2 x 20 minuten mediteren. Het wordt vergeleken met tanden poetsen. Wanneer je een paar keer per week je tanden poetst is dat beter dan helemaal niet poetsen. Maar pas als je ze elke dag twee keer poetst, behaal je het meest optimale resultaat. Zo werkt het ook bij meditatie.
Dit was een enorme uitdaging, vooral 's ochtends, dacht ik van tevoren. Al viel dat juist heel erg mee omdat ik er speciaal mijn wekker voor zette en dan ook echt ging zitten. 's Avonds was het juist moeilijker, vooral als ik te laat naar bed ging en te moe was om nog te gaan zitten.


Uiteindelijk heeft het me best veel opgeleverd, want ik mediteer nu nog steeds. Het is moeilijk om het elke dag 2 keer te doen, maar ik doe mijn best. Het is ook gewoon echt lekker om je hoofd leeg te maken. En ook al lukt dat tijdens de meditatie niet altijd (omdat je véél te veel gedachten hebt) daarna is je hoofd toch rustiger en heeft het zijn uitwerking op je dag (of nacht). 

Kortom, ik ben heel blij dat ik deze stap heb gezet, want het is echt een onderdeel van mijn leven geworden. Ik denk niet dat ik ooit helemaal niet meer mediteer en dat dit wel iets is waar ik op kan terug vallen en kan intensiveren wanneer ik daar behoefte aan heb.

Ik kan er nog wel veel meer over vertellen. Maar wat weten jullie al van meditatie? Ooit geprobeerd? En wat doen jullie om te ontspannen? Hoe word jij helemaal zen? Vertel het mij in de comments!

Reacties

  1. Wat een leuke post!
    Leuk om te lezen waar je je mee bezig houd en wat je doelen zijn .. Zou dit ook graag willen doen maar tot nu toe nog geen 'school' gevonden..

    Ik hou je blog in de gaten!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

I believe in... Audrey Hepburn

73.       Alle films met Audrey Hepburn kijken (2/29).

In mijn to-do lijst heb ik opgenomen dat ik alle films van Audrey Hepburn wil zien. Ik denk dat de meesten wel weten wie zij was, maar voor de enkelen die haar nog niet kennen, hier een korte beschrijving.
Audrey was een Nederlands-Britse filmster in de jaren '50 en '60 die vooral romantische films maakte. Het was in de tijd van de zwart-wit films en ze was een groot icoon destijds. Vooral op beauty- en fashiongebied. Dit is ze voor velen nu nog steeds. Zo ook voor mij.
Ik vind haar echt een klassieke schoonheid die naast door haar looks ook een grote indruk achterlaat door haar sprankelende persoonlijkheid. Ze is iemand die vooral rollen speelt van onafhankelijke, sterke, maar echt vrouwelijke vrouwen. Ze weet wat ze wil en ook hoe ze dat kan krijgen en vaak gebruikt ze mannen om gedaan te krijgen wat ze wil. Ze windt ze zo om haar vinger door haar ietwat naïeve, maar positieve en vrolijke voorkomen. Ze heeft ook iets mys…

Life update

Meer dan een jaar geleden.
Hoe kan het dat ik een jaar niets heb gepost?
Het gekke is, dat ik er heel veel aan heb gedacht. Ik heb onderwerpen bedacht, lijstjes gemaakt, nagedacht over wanneer ik tijd kan maken om te schrijven. En in de tussentijd gebeurde er niets concreet. Oh well..

Wat is er wel gebeurd?
In de tussentijd ben ik weer geswitcht van baan. Sinds mei werk ik als psycholoog in de verslavingszorg. Bevalt heel goed. Nog steeds freelance gesprekken ernaast. Al realiseer ik me nu dat ik nooit veel heb verteld over mijn privéleven. Misschien dat dat gaat veranderen hier.

Ondertussen ben ik twee keer lang op vakantie geweest: Mauritius en Sicilië. Over beiden was ik van plan te bloggen..

Nog steeds woon ik happily samen met mijn vriend in Utrecht. Doe ik gezellige dingen met vriendinnen en dans ik elke week 3 à 4 keer salsa en bachata (en af en toe een kizomba dansje).

Kortom, life goes on.

Laat ik dit stukje kort houden, om de drempel laag te houden, en om mezelf weer een ki…

All by myself: alleen leuke dingen doen

Voor de tweede dag op rij ging ik vandaag naar de bioscoop. Weer Springhaver, dit keer alleen. Wat houdt me tegen? Ik heb een vrije dag, geen afspraken gepland, een Cinevillepas, alle ingrediënten zijn aanwezig. Volgens mij is dit al zeker de derde keer dat ik alleen naar de bios ga, en dat bevalt me goed.

Ik was trouwens in het begin helemaal alleen, maar daarna kwamen er nog twee mensen in hun uppie de bios in. Zo vreemd is het tegenwoordig niet om dit soort dingen alleen te doen. Sterker nog; het lijkt wel een rage te worden. Menig vriendin heeft het erover: "Ik ben dit weekend alleen in een café koffie gaan drinken", "Voor we samen gaan eten, ga ik vast alleen in het restaurant zitten. Ja, wel met een boek hoor", "Ik heb een vakantie geboekt naar Tenerife, alleen."
Allemaal voorbeelden van dames die ook plezier willen hebben, zonder genoodzaakt te zijn gezelschap op te trommelen.

In het begin is het ongemakkelijk, maar daarna voelt het als een overwi…